Αποκατάσταση εγκεφαλικού επεισοδίου

Εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης εγκεφαλικών επεισοδίων

Η λογοθεραπεία ως μέσο αποκατάστασης εγκεφαλικού επεισοδίου

Το εγκεφαλικό χωρίζεται σε ισχαιμικό και αιμορραγικό. Τα αιμορραγικά είναι σπάνια και αφορούν την ρήξη ενός αγγείου με αποτέλεσμα την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Τα ισχαιμικά είναι συχνότερα και αφορούν τη διακοπή της κυκλοφορίας αίματος σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου εξαιτίας της στένωσης ή απόφραξης αρτηρίας.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι το άτομο αποκτά βλάβες στο τμήμα του εγκεφάλου. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το επίπεδο της αποκατάστασης που θα επιτευχθεί. Οι πρώτοι έξι μήνες μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κρίσιμοι ως προς την αποκατάσταση. Η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει την ομιλία και τη γλώσσα, ενώ το εγκεφαλικό επεισόδιο στη δεξιά πλευρά μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες όπως ικανότητες συλλογισμού λύσεις προβλημάτων και μνήμης.

Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 50% των ασθενών εμφανίζουν δυσκολία στην κατάποση.
Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει αφασία, απραξία, δυσαρθρία, γνωστική διαταραχή και δυσφαγία.

Για την αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου ο λογοθεραπευτής δημιουργεί 1 εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του ασθενή. Μπορεί να χρησιμοποιήσει:

  • Τεχνικές βελτίωσης της επικοινωνίας
  • Τεχνικές βελτίωσης του λόγου
  • Τεχνικές βελτίωσης της ομιλίας με ασκήσεις ενδυνάμωσης και αύξησης κινητικότητας των δομών του στοματικού μηχανισμού
  • Τεχνικές επανεκπαίδευσης του μηχανισμού κατάποσης με ασκήσεις νευρομυϊκής λειτουργίας
  • Τεχνικές εκπαίδευσης του μηχανισμού κατάποσης με παροχή αισθητηριακών ερεθισμάτων με  χρήση nmes ή taping

Αποκατάσταση εγκεφαλικού επεισοδίου - Σοφία Δελλαπόρτα
crossmenuarrow-right-circle