Καλοκαιρινές προτάσεις για να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές εμπειρίες.

Νέες εμπειρίες σημαίνει νέες ευκαιρίες για συζήτηση

Καλοκαιρινές προτάσεις για να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές εμπειρίες.


Ο μήνας Αύγουστος προσφέρεται για ελεύθερο χρόνο, καθώς όπως συνηθίζεται, είναι ο μήνας των διακοπών. Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να γεμίσουμε μπαταρίες και να απολαύσουμε περισσότερο την παρέα των παιδιών μας. Έχει μεγάλη σημασία να επωφεληθούμε από το χρόνο που μας δίνεται και με ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους να εξασκήσουν τα παιδιά μας τις ήδη κατακτημένες δεξιότητες σε ένα ευρύτερο και πιο ελεύθερο πλαίσιο. Απολαύστε την οικογενειακή διασκέδαση. Παίξτε παρατηρήστε και εξερευνήστε τον κόσμο του καλοκαιριού χωρίς άγχος και πίεση! Απομακρύνεται οποιαδήποτε οθόνη και δώστε στο παιδί σας την αμέριστη προσοχή σας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε κάποιες καλοκαιρινές προτάσεις για να πάρετε έμπνευση και να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές εμπειρίες.


Νέες εμπειρίες σημαίνει νέες ευκαιρίες για συζήτηση

Η βόλτα στη γειτονιά, το παιχνίδι στην παιδική χαρά και στην πλατεία, το μπάνιο στη θάλασσα, οι κοινωνικές εκδηλώσεις είναι μία ευκαιρία το παιδί να συναναστραφεί με άλλα παιδιά και να του δοθεί η ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί και να εξασκηθεί σε διαφορετικές συνθήκες. Συζητήστε έπειτα με το παιδί σας τι του αρέσει, τι θα ήθελε να κάνει την επόμενη φορά ή τι του έκανε εντύπωση.


Φτιάξτε ιστορίες

Ρωτήστε το παιδί ποιος θα ήθελε να είναι ο ήρωας της ιστορίας, δώστε του όνομα, σκεφτείτε πώς είναι ο χαρακτήρας του, τι παραξενιές έχει, που μένει, φανταστείτε τι θα μπορούσε να του συμβεί, κάτι μπορεί να έχει χάσει ή να του έκλεψαν, κάπου μπορεί να πηγαίνει ταξίδι, μπορεί να κυνηγάει το όνειρο του. Προσθέστε στην ιστορία σας και κάποιον κακό που θέλει να εμποδίσει τον ήρωα σας… Δώστε του μαγικές δυνάμεις ή κάποιον φίλο για να βοηθήσει τον ήρωα σας. Στο τέλος δώστε ένα όμορφο τέλος στην ιστορία σας! Είναι μια υπέροχη δραστηριότητα που καλλιεργεί το λόγο, την ενσυναίσθηση και τη δημιουργική φαντασία των παιδιών. Μπορείτε ακόμα να γράψετε τις ιστορίες σας και έπειτα να ζωγραφίσετε και να φτιάξετε το δικό σας βιβλίο.


Παιχνίδια άρθρωσης

Μπορείτε την ώρα που κολυμπάτε να λέτε λέξεις ή να βρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο θέμα να συζητήσετε, αν κάνει λάθος στο "φώνημα στόχο" τότε κάνει μία βουτιά αν τα πει σωστά τότε κάνετε εσείς βουτιά.


Αλλάξτε τους κανόνες στα παλιά παιχνίδια

Μπορείτε κάτω από τα τουβλάκια του jenga να γράψετε κάποια αστεία γκριμάτσα ή κάποια κίνηση που θα πρέπει να κάνετε όταν το τραβήξετε. Αυτό δημιουργεί ευελιξία στη σκέψη και ενθαρρύνει την ευρηματικότητα.

Παρατήρηση του κόσμου γύρω σας

Μπορείτε να παρατηρήσετε τα λουλούδια στην αυλή σας, να εξηγήσετε για ποιο λόγο δεν πρέπει να τα κόβουμε, για ποιο λόγο ανοίγουν την μέρα και κλείνουν το βράδυ, να φυτέψετε κάποιο λουλούδι, παρατηρήστε τα ζώα πχ τα μυρμήγκια μιλήστε για τη ζωή των μυρμηγκιών, παρατηρήστε τα κύματα και εξηγήστε του πώς δημιουργούνται, παρατηρήστε το ηλιοβασίλεμα και τα αστέρια.

Προετοιμάστε μαζί τα πράγματα σας

Μην αφήνεται το παιδί να είναι αμέτοχο στην προετοιμασία των πραγμάτων του. Δώστε του την ευκαιρία να σκεφτεί τι μπορεί να χρειαστεί εκεί που θα πάτε πχ τα πράγματα για την παραλία, τα πράγματα για το ταξίδι σας ή πράγματα για την έξοδό σας. Φτιάξτε λίστες είτε προφορικά, είτε γραπτά είτε με ζωγραφιές. Έτσι συμβάλετε στη συγκέντρωση, την ακουστική κατανόηση, την οργάνωση και εκτέλεση οδηγιών, την ανάληψη ευθυνών, την ανεξαρτητοποίηση του και στην αυτοπεποίθηση του.


Κάντε πλάκες

Παίξτε μπουγέλο, κρυφτείτε του, κάντε κάποια πλάκα μαζί σε κάποιον άλλο. Γελάστε και χαλαρώστε μαζί.


Εκφράστε τα συναισθήματα σας

Πείτε στο παιδί σας πόσο ωραία περάσατε μαζί του, πόσο διασκεδάζετε και εσείς στη βόλτα ή το μπάνιο, πόσο περήφανοι είστε για εκείνο και πόσο ανάγκη έχετε να κάνετε πράγματα μαζί. Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζουμε όσα νοιώθουμε στα παιδιά μας μόνο τότε θα μπορέσουν και εκείνα να εκφράσουν τα συναισθήματα τους σε εμάς.



Καλοκαιρινές προτάσεις για να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές εμπειρίες. - Σοφία Δελλαπόρτα
crossmenuarrow-right-circle